Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Google +1 a megbízható keresés

2011.06.29

A Google keresés a pedagógusok jó barátja, ezt már több kutatás is igazolta, rendszeresen használják a tanárok az órára való felkészüléskor, források gyűjtésekor, s még számos egyéb dologra, amit itt és most nem részleteznék. Amiről ez a cikk szól, az a Google +1 gomb megjelenése a találati listában. Ez azt jelenti, hogy látni fogjuk ismerőseink, vagy azok +1 -es javaslatát, akikkel valaha levelet váltottunk a gmail fiókunkon keresztül. 

Google +1 a releváns találatokért

Mire jó ez az egész, s mire érdemes figyelni?

Egyrészt, ha ismerősünk ajánl valamit, akkor megbízhatónak fogjuk találni azt az oldalt. Ezért mindenki csak csínján bánjon a +1-ekkel, mert bizony már én is láttam olyan oldalt mástól ajánlani, amit én személyesen nem vállalnék fel. De ha ismerős ajánlja, netán szakmabeli, akkor hitelt adunk neki, s jobban preferáljuk az általa ajánlottat a keresési listából. Tehát a cél nagyon hasznos, s a nagy számok alapján tényleg működhet. 

Másrészt fokozottan figyeljünk, mert ezek alapján, ha én valakinek azt írtam, hogy töröljön a listájáról, mert nem kérek több kéretlen levelet, akkor eztán látom az ő ajánlásait is...szóval még nem tökéletes, jó lesz, ha odafigyelünk eztán kivel is levelezünk, vagy az eddig hanyagul kezelt, ilyen címeinket érdemes leírtani a címlistánkból. :)

Nézzük a gyakorlatban, ha látjuk a keresési találatok mögött a +1-es gombot, az kontúros inaktív állapotban van, ha megnyomjuk, színes lesz, s t:ájékoztatást kapunk a további lehetőségeinkről:

 

Megerősítés a Google +1 esetén

 

Ha megnyomtam eztán a jóváhagyást, akkor megjelent a +1-es színes gomb. Én itt pl. ajánlottam ezt az oldalt az interaktív tábla szóra történő keresésnél. 

 

Google +1

De nézzünk egy másik keresést, pl. digitális tananyag kifejezésre történő keresés. Látható, hogy az eoldalt, én már megosztottam, de az is, hogy a Wiki-t pedig megosztotta az Oktatás-Informatika. Ha több ismerősöm is megosztotta volna, akkor az ő nevüket is látnám. 

 

Google +1 - ajánlották

S a kép alján lévő Holokausztról szóló tananyagra is rátaláltam, amit jól tudnak használni interaktív táblán más kollégák is, így ott is nyomtam egy +1-es gombot, ami látható legalul. 

Ez az eszköz forradalmasíthatná a kereséseket, megbízhatóbbá tenné a találati listák relevanciáját. Hiszen jelenleg fizetett alkalmazottak, vagy vállalkozók (nevezzük seósoknak őket) próbálják segíteni, hogy egy-egy weboldal mennyire elől tudjon megjelenni a találati listán.De az ismerősök a megbízhatóságot is jelentik. Ha nem nyomják mindenre a gombot, csak tényleg arra, amit hasznosnak tartanak. 

Hogy lássuk az ismerősök ajánlásait, bejelentkezett gmail fiókra van szükségünk (én Chrome böngésző alatt teszteltem a gomb használatát) 

Nemsokára a cikkeknél is megjelentetem a gombokat. Mint ahogy a közeljövőben egyre több weboldalon fogtok találkozni vele. Kicsit hasonlít a Facebook Lájk gombjára, de mégsem az, mert ez a kereséseinket, illetve a találati listákon való választásainkat is befolyásolni tudja. 

Ha szeretél ilyen gombot iskolád honlapjára, vagy szívesen olvasod erről a hivatalos információkat (magyarul) : 
http://www.google.com/webmasters/+1/button/index.html

Szóval, ha tetszett a cikk, hasznosnak találod az oldalt, akkor katt a gombra, hogy legyen +1 ajánlásunk! :)
Természetesen előre is köszönjük! 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.