Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Online közösségek pedagógusoknak

2013.02.15

Az V. Oktatás-Informatikai Konferencián hangzott el Bedő Andrea és Tóth Klára előadása az pedagógusoknak szóló online közösségekről, melyekhez Magyarországon is érdemes csatlakozni, mert már tartós működésűek, kialakult arculatuk, funkcióik vannak, melyek hasznosak a pedagógus munka megtámogatásához, akár az ott lévő kommunikáció, az egymással történő véleménycsere által, akár azért mert letölthető anyagokat biztosítanak. 

Az előadás folyamán elmondtuk, hogy olyan közösségekre fordítottunk nagy hangsúlyt, melyekbe a pedagógus aktívan bekapcsolódhat, együttműködhet társaival, megvitathat dolgokat, s nem csak passzív részese egy folyamatnak. Ehhez megvizsgáltuk a kommunikáció irányából a különböző pedagógusoknak szóló weboldalakat. 

Elsőként az oktatással foglalkozó híroldalakat néztük meg, a prezentációban mindegyik oldal belinkelésre került, így egyesével megtekinthetők. A szerepük, hogy a pedagógus időben tájékozódjon az oktatási rendszerben zajló folyamatokról, eseményekről. A híroldal működtetőjének nem célja a párbeszéd, a hírek közlésén túl nem szán, vagy tud szánni erőforrást a másik oldal véleményére, a párbeszédre. A kommenteket ezért szigorú szabályokhoz köti, pl. Facebook komment alkalmazása, vagy kommentelési szabályzat bevezetése. 

A következő csoport a blogok, és szakmai weboldalak gyűjteménye, mi az IKT pedagógiában történő használata szempontjából rendszeresen írt weboldalakat választottuk ki, itt a blog/weboldal írója, írói szakmai szempontból, egy adott témát, résztémát kielemezve írnak, ők a központi szereplők, hozzájuk már kialakult közösség kapcsolódik, akik gyakran személyesen is ismerik egymást.
Ilyen a mi oldalunk is, melyen most olvasol. Ugyanakkor a központi szereplők kiesésével ez a közösség könnyen megszűnhet, mint ahogy hasonlóra láthattunk már példát. Itt a már több éve működő oldalakat gyűjtöttük össze és linkeltük a diánkon. (S nem is áll szándékunkban abbahagyni! :))
Nyilván nem tudtuk felsorolni az összeset, hiszen előadásunk célja, hogy a harmadik csoportot mutassuk be. A legismertebbeket felsoroltuk, s bármilyen más blog, oldal linkjét, ami hasonlóan az IKT-val foglalkozik szívesen várunk a kommentekben. 

A harmadik csoport azok a nyílt közösségek, melyekhez csatlakozhatunk, és láthatjuk működésüket, és aktívan részt vehetünk. Léteznek hasonló zárt csoportok, pl. egyetemi csoportok, ahol nem cél a transzparencia, hiszen adott esetben rengeteg személyes adattal is dolgozatnak.

Vizsgáltuk a kommunikátor szerepét is, nyilván egy online kommunikáció során is az író személyét, az oldal hovatartozását nem hagyhatjuk figyelmen kívül, a rajta megjelenő tartalmat ennek megfelelően kell értékelnünk. Hiszen nem mindegy, mi a célja az oldalnak.

Te, aki ezt az írást olvasod, nyilván tisztában vagy az online közösséghez való tartozás pozitív oldalával, így már csak a közösségek, illetve azok nagyságrendjének, aktivitásának a megismerése lehet a cél. 

Ezt ígérjük hamarosan részletekben bemutatjuk, minden közösséget külön összefoglalva pár mondattal...

Az előadás prezentációja itt elérhető: