Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Éhség - interaktív Google térképen

2010.09.14
Sorolj fel három országot, ahol éheznek! Kezdődhetne egy tanóra, amikor meg szeretnénk tudni, hogy milyen fogalmaik is vannak a diákoknak az általunk bevezetésre kerülő tananyagról, hiszen nem mindent kell mindig és mindig újra kezdeni, de rendszerezni a korábbi tudást érdemes, hiszen nem biztos, hogy minden diákunk ugyanazzal az előismerettel, tájékozottsággal érkezik az órára.

De maradnék a konkrét témánál, amit csak azért hoztam erre a módszertani oldalra, hogy bemutathassam azt a nagyszerű interaktív Google térképet, melyet eredetiben a washingtoni Interanational Food Policy Research Institute weboldalán találhatunk meg. A térkép a GHI-t, azaz a Globális Éhezési Indexet mutatja be, igaz a 2009-es adatokkal még, azonban interaktívan, azaz, a jelölő mozgatható, s ahová húzzuk, ott megjeleníti, hogy milyen is azon a területen ennek az indexnek az értéke. 

A térképre egy Guardian cikk alapján találtam, ahol is az indiai helyzetet boncolgatják, elég sokkoló képpel, s azon eljárás leírásával, hogyan próbálják "meggyógyítani" az éhséget. Ugyan néhány gyerek már belehalt, de a helyiek...no mindegy, most nem ez a témánk. A középiskolás korosztályban akár fordítási feladatként is megkaphatják a diákok a cikket. (A google translate szolgáltatásával bárki el tudja olvasni magyarul is, persze kis korrekcióra szorul, de a lényegét szerintem így is érti mindenki)

Hatásfokózóként idemásolhatnék ezek közül a képek közül egyet vagy kettőt, de nem teszem. Aki órára készül, majd korosztálynak megfelelően tud válogatni vagy szimplán csak feladatot adni hozzá az adott osztály ismeretében.

Egy biztos, az éhezés, olyan társadalmi probléma, ami világszerte komoly gondokat okoz, nem mehetünk el mellette szótlanul. S most természetesen nem az anorexiáró kell beszélni (persze egyszer majd arról is), hanem sokkal inkább arról, hogy

Ferge Zsuzsa szociológus szerint a tartós éhezés ma Magyarországon 100-ból 2-3 családot érint, ami nagyjából 200-300 ezer embert jelent.

Részlet a kutató Bűnügyi Szemle számára írt cikkéből:

"Egy 1995. évi (az UNICEF megbízásából végzett) vizsgálat szerint a kérdezett gyerekek 50-65 százaléka nem evett három egymást követő napon zöldségfélét vagy tejterméket. A gyerekek 15%-ánál az energia és tápanyagfogyasztás az ajánlott szint 70%-a alatt volt, azaz alultápláltak.. Az 1997-ben megismételt kutatás még csak részben feldolgozott eredményei szerint az alultápláltság teljes aránya nem nőtt, de az éhezés súlyossága igen: megjelent egy gyerekcsoport, amelynek tápanyagfogyasztása a szükséges szint 50%-a alatt van, azaz már veszélyesen egészségkárosító, éhezést jelent." 

Szóval mindenképp kezdjük a nagyobb perspektívából, s haladjunk a kisebb felé. Nem maradhat diákjaink véleménye, hogy: minket nem érint! A Google térképet is szabad nézegetniük a diákoknak... akár otthon is! Sajnos európai adatokban nem bővelkedik, de így is tanulságos!

S egy mellékes szál, amit a csoportunk érdeklődéséhez képest bevethetünk akár óra eleji motivációra, vagy témabevezetésre is: az országunk nevét és az éhség szót angolban csak egy karakter különbözteti meg. Így angol nyelven kommunikálók közt, amikor valójában nincs mit mondani, biztosan előbukkan valahonnan ez a szóvicc:

"I'm from Hungary." "Are you Hungry? AHAHAHAHAH-" "No, it's not funny."

A Facebookon létrehozott csoportnak már több, mint 33.000 rajongója van. Azt hiszem sokan nem szeretjük ezt a szójátékot, de jó lenne, ha csak szójáték maradhatna.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.