Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interaktív képek - a Föld Órája világszerte

2010.04.05
A WWF természetvédelmi szervezet klímavédelmi akciója világszerte rekordokat döntött 2010-ben. Országszerte is több, mint 140 település jelezte, hogy csatlakozik  a klímavédelmi akcióhoz, több, mint 450 iskola, alapítvány, vendéglő, bank, magán- és nemzetközi cég jelezte, hogy lekapcsolja a világítását. Számos helyen külön Föld Órája rendezvényt szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a környezet-tudatosságra.

Ez az akció azonban évente csak egy nap van, azonban lehet, hogy erről épp egy másik nap szeretnénk tanítani, így jó, ha ismerjük azokat az interaktív lehetőségeket, ahol erről az akcióról, illetve a hozzá kapcsolódó fogalomról a környezettudatosságról lehet beszélni tanítványainknak.

2010. március 27-én világszerte lekapcsolták a díszkivilágításokat az akcióhoz csatlakozó városokban. Sok tanítványunk kivilágítva sem látta még az Acropolist, a már korábban bemutatott Boston.com-on lévő fotókon ezt egy kattintással mutathatjuk kivilágítva, megvilágítva, s újabb kattintás elsötétülve. A látványhoz interakció szükséges.

Természetesen egy tanórába nem fér bele, hogy mind a 26 gyönyörű képet megmutassuk, s fel, le kapcsolgassuk a lámpákat a világ különböző tájain, de indíthatunk pl. így: Mi ez?

 

Interaktív Acropolis kép

 

A kontúrok alapján lesz majd néhány tanulónk, aki ráismer az épületre. Elmondják, ki járt már ott, ki nem, mit tudnak róla, hol van, tanultak-e már róla valamilyen tantárgyon belül. S ekkor, amikor már elégedettek, s azt hiszik, hogy a témát "lerágtuk" csavarunk  a történet irányán, s megmutathatjuk a kivilágított párját. Ezt a képet:

 

Kivilágított Acropolis

A képeket a REUTERS fotósa Yiorgos Karahalis készítette. Méghozzá 2010. március 27-én. Megkérdezhetjük, tudják-e mi volt akkor, hallottak-e a Föld Órája akcióról. Megnézhetjük egy kb. kétperces felgyorsított videón is

 

 

Mutathatunk, ajánlhatunk további európai dimenziót erősítő videót: http://earthhour.panda.org/videos/category/europe

Ajánlhatjuk nekik a hivatalos angol nyelvű honlapot, melyen játékot is találhatnak (amivel persze csak otthon lehet játszani): http://www.earthhour.org/kids/Game.aspx

De főként a már említett 26 jó felbontású, nagy képet tartalmazó honlapra navigáltassuk el őket: http://www.boston.com/bigpicture/2010/03/earth_hour_2010.html

S ez mind rendben is volna eddig - egy akció, ami rávilágít világszerte hogy milyen fontos a környezettudatoság, de ha azt szeretnénk, hogy igazán "átmenjen az üzenet", érdemes a diákok mindennapjaihoz, az életben tapasztaltakhoz kapcsolni, mait tanítani szeretnénk. Szerintem az egyik legjobb kapcsolás a karácsonyi dekorációk, a fényfüzérek kérdése. Egy emeletes ház feldíszítéséhez kiszámíttattam egy  konferencián, hogy kb. fél millió forintra lenne szükség csak a dekoráció beszerzéséhez. De akár a fogyasztást is ki lehet számíttatni. Bizony megdöbbentő eredményekre jutunk!

Hogy el tudják képzelni a diákok, miről is van szó, egy videóval indíthatunk, (erről mindenkinek eszébe fog jutni valami konkrét általa látott dolog),  s eztán jöhetnek a számítások. :)

 

Természetesen az említett anyagok, és továbbiak felhasználásával további interaktív, illetve digitális tananyagok készíthetők. 

Források:

WWF honlapja - http://foldoraja.hu/

The Big Picture - Boston.com - Earth Hour 2010

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.